A legtöbb márka gépeinek szüksége van egy láthatatlan kerítésre, amelyen belül mozogni tud, a gyakorlatban ez egy alacsony feszültségű kábelt jelent a kert szélein körben a föld alatt, vagy a föld felszínére telepítve. A kert, és a benne lévő tereptárgyak, pl. medence, sütögető, kerti faház, virágágyások, stb. tehát körbe van kerítve egy vezetékkel, amelyen belül közlekedik a robot.

Sok gyártó termékei egy megadott algoritmus szerint nyírnak a területen, hasonlóan, ahogy Ön tolja a hagyományos fűnyíróját, elindul a szélén és párhuzamos csíkokban halad. Mi ezt a módszert nem preferáljuk, mert hiába könnyű az automata fűnyíró, mivel minden nap nyír, előbb-utóbb nyomvonalas lesz a terület, látszódni fog a kerekek nyoma a fűben, hiszen mindig ugyanazon az útvonalon halad. Az általunk forgalmazott Husqvarna és Gardena gépek ezzel szemben, egy szabadalmaztatott megoldásnak köszönhetően teljesen szabálytalan mintában közlekednek, gyakorlatilag össze-vissza haladnak a területen, véletlenszerű irányváltásokkal. Így garantáltan nem lesz „csíkos”, vagyis nyomvonalas a terület a gép kerekeitől, mindig egy egységesen szép, tökéletesen nyírt pázsitot kapunk.

A válasz az, hogy sehová, és ez így is van jól. Egyrészt mivel minden nap dolgozik, minden nap csak azt az 1-2 mm füvet nyírja le, ami előző nap óta nőtt, másrészt ezt a kis levágott darabot is lemulcsozza. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a levágott nyesedék nem hullik le azonnal, hanem a kések által keltett légmozgás fenn tartja, egészen addig, amíg többször is elvágva, már annyira kicsi lesz, hogy végül leesik. Ez pedig már olyan kicsi darab, hogy a fűszálak között megbújva egyrészt nem is látszik, másrészt rendkívül gyorsan lebomlik, így tápanyagként hasznosulva a kertben még szebbé teszi a területet. Ön pedig levágott fű elszállításán túl, megspórolhatja a műtrágya költségét is.

Gyakorlatilag szinte bármilyen kertbe, vagy akár ipari területre, közparkba is, ahol legalább rendszeresen vágott fű van, tehát nem magas gaz, és hepehupás, gödrös, elhagyott külterület.

Vagyis fűnyíró robot szinte bármilyen kertbe telepíthető, az eddigi legkisebb telepítésünk 25 négyzetméter volt, a legnagyobb parkunk pedig több, mint 3 hektár. A kínálatunkban megtalálható fűnyírók területkapacitása minimum 250 m2, maximum 5000 m2 naponta, a kettő között pedig 100-250 m2-es ugrásokban több, mint 25 féle különböző modell közül válogathatunk. Nagyobb vagy egymástól fizikailag elhatárolt (pl. ház előtti és mögötti rész nem átjárható, vagy nagy a szintkülönbség közöttük) területeken pedig több gépet is gond nélkül tudunk kombinálni.

Az első és legfontosabb, hogy a fűnyírót legkésőbb az első olyan héten hozzuk be a kertből, amikor rendszeressé válnak az éjszakai, reggeli fagyok. Ez nagyjából amúgy is egybe esik a fű növekedésének megállásával is, addig azonban – mint ahogy most is – nyugodtan hagyják dolgozni a gépet, hiszen ilyenkor ősszel megkapja reggel a pára formájában érkező nedvességet, délután pedig a napsütést, szinte ugyanúgy nő, mint nyáron.

Ha tehát eljön a fagyos idő, a következő lépésekre érdemes nagyon figyelni:

– fontos, hogy mind a robotfűnyírót, mint a töltőállomást, illetve annak töltő-trafóját is meleg, fagymentes helyen kell tárolni

–  a garázs, a vezetékek és a töltő hosszabbító kábele is kint maradhat télen, azoknak nem lesz baja

– amikor bevisszük a gépet, szépen tisztítsuk meg (száraz kefével, esetleg nedves ronggyal, de semmiképpen sem folyó vízzel, pláne nem nagynyomású mosóval).

Fontos, hogy mindenhonnan eltávolítsuk a rákerült nyesedéket, a fölső burkolat és a gép közötti részt különösen beleértve, mert abban kártevők és egyéb bogarak, csigák is fészkelhetnek, szaporodhatnak a tél folyamán. Annak pedig senki nem örülne, ha szétszélednének a garázsban, pincében.

– érdemes ekkor a késeket is rögtön lecserélni, így tavasszal nem felejti el

–  a téli tárolás során a gépet havonta egyszer fel kell tölteni (a töltőállomásba közvetlenül is bedugható a trafó), mégpedig bekapcsolt állapotban, mert csak akkor veszi a gép megfelelően a töltést!

–  a töltőállomásról lecsatlakoztatott kábelek számára kapható a budaörsi és Budapest Üllői úti szaküzleteinkben egy vízmentes kábelvédő doboz Husqvarna és Gardena kivitelben is, melyet mindenképp érdemes használni (pl: ITT)

–  szakszerű otthoni tárolásra számos tartozékot kínálunk, pl. praktikus fali tartókat vagy hordozó táskákat, melyeket az alábbi oldalon megtalál: ITT

– a tavaszi beüzemelés előtt fontos egy szoftverfrissítésre behozni valamelyik üzletünkbe a robotot (ennek díja nettó 5.000.- Ft), mert szinte mindig van újabb, frissebb, okosabb program hozzájuk.

– a fűnyírót csak akkor tegye vissza a kertbe, ha már biztosan nem lesz fagy éjjel/hajnalban, addig úgysem nő a fű sem.

Ha nem szeretne Ön „bajlódni” a fentiekkel, akkor természetesen nagyon szívesen segítünk benne mi is, szakszerűen intézzük a ki- és beszerelést, tisztítást és egy kifejezetten erre a célra kialakított fűtött helyiségben tároljuk, töltjük a gépeket.

A Husqvarna robotfűnyírók számára a kert meredeksége sem akadály, hiszen a sík területekre tökéletesen megfelelő alap modellektől (max. 25% emelkedés) a lankás kertek közepes és nagy gépein át (max. 35-45% emelkedés), egészen az extrém meredek kertek összkerék-meghajtású modelljeiig, akár 70%-os meredekségig meg tudjuk oldani a kert tökéletes nyírását.

Ez egy olyan kihívás, amit különösen szeretünk és a gépeink is. Nagyon ritka az olyan terep, amire ne tudnánk valamilyen megoldás adni, léteznek ugyanis olyan különleges típusaink is, melyek akár GPS vezérléssel is fel vannak szerelve, felügyelve és rendszeresen ellenőrizve a kert tökéletes lefedettségét, segítve a robot mozgását, nyírási célterületeit egy zegzugos, vagy keskeny átjárókkal rendelkező területen is.

Mivel korunkban már a legtöbbünk számára elvárás, hogy a különböző műszaki eszközeinket okostelefonunkon vagy tabletünkön is tudjuk ellenőrizni, természetesen a Husqvarna Automower robotfűnyírók is rendelkeznek ilyen lehetőséggel. Az Automower Connect applikáció segítségével távolról is hozzáférünk a gép beállításaihoz, látjuk, hogy éppen mit csinál, füvet nyír, tölt vagy esetleg történt vele valami. Ebben az esetben a hibaüzenet is megérkezik telefonunkra, csakúgy, mint a gép koordinátái egy esetleges lopás esetén.

A Gardena Sileno fűnyíró robotok pedig egy kicsit más rendszerű, egész okoskert kialakítására alkalmas Smart applikációval hozzáférhetőek távolról, csakúgy, mint a Smart rendszer részeként akár az öntözőkompjúter vagy a talajnedvesség érzékelő, stb. is.

Mivel egy, a távollétünkben önállóan a kertünkben mozgó fűnyíróról van szó, kiemelten fontos olyan terméket választanunk, amely biztonságos. Sajnos ez nem mondható el minden márka termékeiről, melyek ma Magyarországon kaphatóak, számunkra azonban elsődleges, hogy csak a legjobb minőségű és maximális biztonság mellett üzemelő gépeket ajánljunk Vásárlóinknak.

A Husqvarna Automower és Gardena Sileno robotfűnyírókat nyugodt szívvel otthon hagyhatja, biztos, hogy csak oda mennek, ahová szabad nekik, ha elvágják a határoló kábelt vagy áramszünet van, a gép azonnal megáll és csak akkor indul tovább, ha újra rendben van a rendszer. Ha pedig nyírás közben alányúlna valaki, pl. egy gyerek, vagy kutya, macska, akkor sem tudja elérni a késeket, a gép ház körben úgy lett kialakítva, hogy egy védelmi zónaként szolgáljon ilyen esetekben. Egy esetleges felemelés esetén pedig azonnal leáll a kés és a kerekek forgása is, ha pedig néhány másodpercen belül nem írják be a megfelelő pin-kódot, akkor elindul a riasztója is, mert feltételezi, hogy épp lopás történik. Amikor esetleg menet közben fut rá a gép valamilyen tárgyra, amit kint felejtettek a fűben, akkor a lengő kései becsukódnak, megvédve ezzel a pengék élét is, valamint az adott tárgyat is, hogy ne vágja azt össze.

A robotfűnyírók karbantartását, tisztítását, javítását és szoftverfrissítését is elvégezzük. Ehhez rendelkezünk minden szükséges szerszámmal és szaktudással.

Tegye fel kérdését szakemberünknek!